Sposób przygotowania:
Syrop z mięty
Gałązki mięty tniemy nożyczkami na mniejsze części i wkładamy do miski z wodą, myjemy i przekładamy na cedzak. Miętę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Na drugi dzień odcedzamy płyn ( do garnka ) i dodajemy cukier. Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy przez siteczko i dodajemy do wywaru miętowego. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy jeszcze przez 40 minut. Syrop przelewamy do wypatrzonych buteleczek, zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 5 minut.
Na drugi dzień odcedzamy płyn ( do garnka ) i dodajemy cukier. Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy przez siteczko i dodajemy do wywaru miętowego. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy jeszcze przez 40 minut. Syrop przelewamy do wypatrzonych buteleczek, zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 5 minut.