kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Syrop z mięty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny syrop z mięty. Możemy używać do herbaty na zimno i na gorąco a także do ciast i deserów. Polecam.

Syrop z mięty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syrop z mięty

 

  • 20 dużych gałązek świeżej mięty
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 3 małe cytryny

Sposób przygotowania:

Syrop z mięty
Gałązki mięty tniemy nożyczkami na mniejsze części i wkładamy do miski z wodą, myjemy i przekładamy na cedzak. Miętę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Na drugi dzień odcedzamy płyn ( do garnka ) i dodajemy cukier. Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy przez siteczko i dodajemy do wywaru miętowego. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy jeszcze przez 40 minut. Syrop przelewamy do wypatrzonych buteleczek, zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 5 minut.
Syrop z mięty
Pociętą na mniejsze kawałki gałązki mięty, myjemy.
Syrop z mięty
Umytą miętę wkładamy do garnka i gotujemy.
Syrop z mięty
Ugotowaną miętę odsączamy z płynu i dodajemy cukier.
Syrop z mięty
Wyciśnięty sok z cytryn przelewamy przez siteczko.