BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Szałot warzywno - ryżowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczny szałot czyli sałątka po mojemu, czyli ugotowane warzywa połączone z ugotowanym na sypko ryżem . Taki szałot czyli sałatka jest bardzo lubiany przez moją rodzinkę i przyjaciół.

Szałot warzywno - ryżowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szałot warzywno - ryżowy

 

  • ryż 2 woreczki,
  • marchewki 4 szt,
  • pietruszki 3 szt,
  • seler 1/2 szt,
  • ogórki kiszone 3 szt,
  • cebula 2 szt,
  • groszek konserwowy,
  • kukurydza konserwowa,
  • jajka 4 szt,
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Szałot warzywno - ryżowy
Woreczki ryżu gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.

Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć na sicie.

Warzywa myjemy a następnie gotujemy ale nie rozgotowujemy ,po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo,następnie obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę, również w kostkę kroimy obraną cebule oraz ogórki kiszone.

Kukurydze konserwową oraz groszek konserwowy odsączamy na sicie.

Ugotowany ryż przekładamy do miski dodajemy wszystkie przygotowane składniki oraz majonez, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Gotowy szałot przekładamy do szklanej miski lub szklanej salaterki.
Szałot warzywno - ryżowy
Ryż gotujemy na sypko przekładamy do miski dodając ugotowane pokrojone warzywa
Szałot warzywno - ryżowy
Dodajemy odsączone groszek konserwowy i kukurydze oraz ugotowane na twardo obrane pokrojone jajka
Szałot warzywno - ryżowy
Do całości dodajemy majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Szałot warzywno - ryżowy
Całośc dokładnie mieszamy do połączenia składników i przekładamy do szklanej miski lub salaterki