marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szarlotka z ryżem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Owoce umyć,obrać,zetrzeć,skropić sokiem,posłodzić.Kremówkę ubić i schłodzić.Przekładać w pucharkach.Podawać.

Szarlotka z ryżem i bitą śmietaną

Składniki:

Szarlotka z ryżem i bitą śmietaną

 

  • 7-8 dużych renet,
  • 500 g.ryżu preparowanego,
  • 200 ml.kremówki,
  • śmietan-fix,
  • sok ze świeżej cytryny(bez pestek),
  • duża szczypta cynamonu,
  • 2 duże łyżki cukru brązowego.

Sposób przygotowania:

Szarlotka z ryżem i bitą śmietaną
Jabłka opłukać w bieżącej wodzie, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a ogryzki wyrzucić. Mus skropić sokiem ze świeżej cytryny bez pestek oraz dodać szczyptę cynamonu i dwie łyżki pełne cukru brązowego. Wymieszać. Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić z fixem na sztywno. Wstawić do lodówki na 40 min. Po wyjęciu przekładać składniki w średnich pucharkach i podawać.