Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szaszłyki z piekarnika z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Czasem kiedy pogoda nawali, a mamy zaproszonych gości na grilla, warto skorzystać z takiego właśnie rozwiązania.

Szaszłyki z piekarnika z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z piekarnika z boczkiem

 

  • 30 dkg mięsa od szynki wieprzowej
  • 30 dkg boczku surowego wędzonego
  • 3 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki przyprawy do grilla

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z piekarnika z boczkiem
Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę. Zalać oliwą, posypać przyprawą do grilla, dokładnie wymieszać. Odstawić na 3 godziny. Cebulę obrać, umyć, osuszyć. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Paprykę pokroić w większą kostkę, cebulę również. Boczek umyć, osuszyć, również pokroić w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian mięso, cebulę, boczek i paprykę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godziny. Podawać z musztardą.
Szaszłyki z piekarnika z boczkiem
Pokrojone w kostkę mięso zalewamy oliwą i posypujemy przyprawą do grilla.
Szaszłyki z piekarnika z boczkiem
Cebulę i paprykę oraz boczek kroimy w kostkę.
Szaszłyki z piekarnika z boczkiem
Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie mięso paprykę boczek oraz cebulę.
Szaszłyki z piekarnika z boczkiem
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.