redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Sznytki z serem camembert i konfiturą figową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szybki i smaczny przepis na przekąskę, które idealnie sprawdzi się w trakcie spotkań z rodziną i znajomymi.

Sznytki z serem camembert i konfiturą figową

Składniki:

Sznytki z serem camembert i konfiturą figową

 

  • 200 g suszonych fig

 

  • 200 ml białego półwytrawnego wina

 

  • 1 strączek świeżej papryczki chili

 

  • 2 gałązki świeżego tymianku

 

  • 50 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre do pieczenia (½ opakowania)

 

  • 200 g sera camembert

Sposób przygotowania:

Sznytki z serem camembert i konfiturą figową
Suszone figi wkładamy do rondla, zalewamy winem, dodajemy oczyszczoną z pestek, pokrojoną papryczkę chili i gałązki tymianku. Dusimy aż do zredukowania wina, miksujemy blenderem na jednolitą masę, schładzamy. Na herbatniki Petit Beurre do pieczenia kładziemy plastry sera camembert i konfiturę figową.