SUPERPRZEPIS

Szparagi na parze z parmezanem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Szparagi na parze z parmezanem Więcej zdjęć (4)

Błyskawiczny sposób na szparagi

Składniki:

Szparagi na parze z parmezanem

 

  • pęczek szparagów
  • odrobina parmezanu
  • sól
  • cukier
  • torebka do gotowania na parze w mikrofalówce

Sposób przygotowania:

Szparagi na parze z parmezanem
Szparagi obieramy tak, aby pozbyć się łykowatych włókien, płuczemy. Odcinamy końcówki, układamy na desce i oprószamy świeżo zmieloną solą oraz odrobiną cukru. Przekrawamy na połówki i wkładamy do torebki, szczelnie zamykamy. Wkładamy do mikrofalówki i gotujemy 4-5 minut. Wyjmujemy torebkę, czekamy 30 sekund i ostrożnie ją otwieramy (uwaga, z torebki wydobędzie się gorąca para). Szparagi układamy na talerzu i posypujemy płatkami parmezanu.
Szparagi na parze z parmezanem
Szparagi należy dokładnie obrać aby pozbyć się łykowatych włokien
Szparagi na parze z parmezanem
Posypujemy świeżo zmieloną solą i cukrem
Szparagi na parze z parmezanem
Przekrojone na pół wkładamy do torebki i zamykamy