Szparagi – jest to rodzaj bylin należący do rodziny szparagowatych. Obejmuje około 211 gatunków, których większość występuje w Afryce. W Polsce rośnie tylko jeden gatunek tzw. szparag lekarski. Najczęściej można je spotkać w kolorze białym, zielonym lub fioletowym. Ich kolorystyka zależy od tego jak są uprawiane. Smak jest porównywalny do brokułów lub kalafiora. Szparagi najlepiej smakują gotowane w wodzie lub na parze i podawane bez dodatków.
Zawartość
Szparagi są bardzo dietetyczne. Zaledwie w 100 g zawierają 18 kalorii. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych tj. kwas foliowy, witamina C i E oraz beta-karoten, asparagina, glutation, błonnik, inulina oraz związki mineralne tj. wapń, fosfor, potas.
Działanie
Szparagi dzięki swoim właściwościom wpływają pozytywnie na organizm człowieka. Wspomagają prawidłowy rozwój płodu, spowalniają procesy starzenia się, wspomagają pracę układu krążenia i przyśpieszają regenerację uszkodzonych komórek. Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomagają pracę nerek, wzmacniają układ odpornościowy i oczyszczanie organizmu z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nerwowych oraz choroby Alzheimera. Poprawiają perystaltykę jelit, dzięki czemu zapewniane jest prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Szparagi mimo tego, iż są spożywane w celach zdrowotnych to są również przeciwwskazania do ich spożywania, ponieważ szparagi zawierają dużo puryn, które powodują gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie, przez co powinny wystrzegać się ich osoby chorujące na dnę moczową i kamienie nerkowe.
Zawartość
Szparagi są bardzo dietetyczne. Zaledwie w 100 g zawierają 18 kalorii. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych tj. kwas foliowy, witamina C i E oraz beta-karoten, asparagina, glutation, błonnik, inulina oraz związki mineralne tj. wapń, fosfor, potas.
Działanie
Szparagi dzięki swoim właściwościom wpływają pozytywnie na organizm człowieka. Wspomagają prawidłowy rozwój płodu, spowalniają procesy starzenia się, wspomagają pracę układu krążenia i przyśpieszają regenerację uszkodzonych komórek. Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomagają pracę nerek, wzmacniają układ odpornościowy i oczyszczanie organizmu z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nerwowych oraz choroby Alzheimera. Poprawiają perystaltykę jelit, dzięki czemu zapewniane jest prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Szparagi mimo tego, iż są spożywane w celach zdrowotnych to są również przeciwwskazania do ich spożywania, ponieważ szparagi zawierają dużo puryn, które powodują gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie, przez co powinny wystrzegać się ich osoby chorujące na dnę moczową i kamienie nerkowe.
Zastosowanie
Podawane są, jako samodzielne danie z sosem, jako składnik sałatek. Można je grillować, piec, smażyć, dodawać do dań mięsnych, ryb oraz owoców morza. Przykłady dań, jakie mogą być przygotowane ze szparagami: szparagi zapiekane z szynką parmeńską, boczkiem i parmezanem; szparagi z jajkiem sadzonym; zupa szparagowa; naleśniki ze szparagami; sałatka z grillowanego łososia i szparagów oraz omlet ze szparagami.