Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szparagowa fasola z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jędrna fasolka ugotowana na parze + chrupiące grzaneczki- pycha.

Szparagowa fasola z grzankami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szparagowa fasola z grzankami

 

  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • garść małych grzanek ziołowych ( kupnych - pewnie można zrobić własne ale nie chciało mi się , a miałam gotowe )
  • sól morska
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bardzo drobno pokrojonej czerwonej papryki do dekoracji
  • natka pietruszki pokrojona do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Szparagowa fasola z grzankami
Oczyszczoną fasolkę szparagową , umyć i gotować w garnku do gotowania na parze . Gotować aż będzie miękka ale jeszcze jędrna czyli ok. 20 minut ( od zagotowania wody w dolnym garnku ) .Na patelni rozpuścić masło.
Odcedzić ugotowaną fasolkę . Polaną rozpuszczonym masłem podajemy - posypaną natką pietruszki , papryką i grzankami . Doprawić szczyptą soli i grubo mielonego pieprzu .
Na obiad były ziemniaczki i fasolka - i zupełnie starczyło.
Szparagowa fasola z grzankami
Fasolka gotowana bez wody jest jędrna , chrupiaca - smaczna
Szparagowa fasola z grzankami
Tym razem zamiast polewać fasolkę bułeczką tartą - polałam ją masłem i podałam z grzaneczkami ziołowymi