Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Szybkie karmelowe serduszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie karmelowe serduszka na herbatnikowym piasku

Szybkie karmelowe serduszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie karmelowe serduszka

 

  • 250 ml śmietany 30 %
  • 250 ml mleka 2 %
  • 1 pomysł na creme caramel Winiary
  • 5 łyżeczek czarnego sezamu
  • Biały prażony sezam
  • 10 herbatników petit beurre
  • 1/5 szklanki wrzącej wody

 

Sposób przygotowania:

Szybkie karmelowe serduszka
Mleko zagotowujemy, ściągamy z ognia. Zawartość większej torebeczki „pomysłu na creme caremel” mieszamy ze śmietanką i dodajemy do gorącego mleka, dokładnie mieszamy. Gdy krem lekko przestygnie, dodajemy czarny sezam, mieszamy. Rozlewamy krem do silikonowych foremek na muffinki w kształcie serduszek. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Herbatniki wkładamy do foliowego woreczka i dokładnie rozgniatamy tłuczkiem lub wałkiem do ciasta. Posypujemy nimi małe talerzyki. Mniejszą torebeczkę „pomysłu na…” mieszamy z 1/5 szklanki wrzącej wody, studzimy. Na herbatnikowy piasek nakładamy zastygnięte serduszka. Polewamy przestudzonym sosem karmelowym i posypujemy białym prażonym sezamem.
Szybkie karmelowe serduszka
Mleko zagotowujemy, ściągamy z ognia. Zawartość większej torebeczki „pomysłu na creme caremel” mieszamy ze śmietanką i dodajemy do gorącego mleka, dokładnie mieszamy.
Szybkie karmelowe serduszka
Gdy krem lekko przestygnie, dodajemy czarny sezam, mieszamy. Rozlewamy krem do silikonowych foremek na muffinki w kształcie serduszek.
Szybkie karmelowe serduszka
Herbatniki wkładamy do foliowego woreczka i dokładnie rozgniatamy tłuczkiem lub wałkiem do ciasta. Posypujemy nimi małe talerzyki. Mniejszą torebeczkę „pomysłu na…” mieszamy z 1/5 szklanki wrzącej wody, studzimy. Na herbatnikowy piasek nakładamy zastygnięte serduszka.
Szybkie karmelowe serduszka
Polewamy przestudzonym sosem karmelowym i posypujemy białym prażonym sezamem.