Sposób przygotowania:
Szybkie oponki bez jajek
Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody. Mieszamy. Dodajemy około 2 łyżki mąki.
Zaczyn powinien być gęsty jak śmietana. Odstawiamy go w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej masło, nasiona chia oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę.
Kiedy będzie gładkie i elastyczne wałkujemy na grubość 1 cm. Wycina my oponki.
Ja użyła foremki w kształcie kwiatka. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju lub z dodatkiem smalcu.
Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczy.
Kiedy oponki przestygną odsypujemy je cukrem pudrem.
Zaczyn powinien być gęsty jak śmietana. Odstawiamy go w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej masło, nasiona chia oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę.
Kiedy będzie gładkie i elastyczne wałkujemy na grubość 1 cm. Wycina my oponki.
Ja użyła foremki w kształcie kwiatka. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju lub z dodatkiem smalcu.
Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczy.
Kiedy oponki przestygną odsypujemy je cukrem pudrem.
gosiapiotrek23
SylaUla
sammakko
ewaeu
sammakko
Dzięki :)
lukrowanepierniczki