Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Oponki serowe smażone na oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Oponki z sera to szybki i smaczny dodatek do herbaty.

Oponki serowe smażone na oleju

Składniki:

Oponki serowe smażone na oleju

 

  • 30 dag sera twarogowego
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 15 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Oponki serowe smażone na oleju
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać przemielony ser twarogowy, 1/2 szkl.oleju, cukier puder, śmietanę, cukier waniliowy, jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto z miski wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Mniejszą szklaneczką wycinać kółka w środku większego krążka. Oponki smażyć w głębokim oleju na jasno złoty kolor.