kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Szybkie pączki orzechowo - cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne pączki orzechowe z nutą cytrynową. Przygotowane z dodatkiem mielonych orzechów włoskich, soku i skórki z cytryny. Polecam.

Szybkie pączki orzechowo - cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie pączki orzechowo - cytrynowe

 

  • 250 g sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania pączków

Sposób przygotowania:

Szybkie pączki orzechowo - cytrynowe
Do miski przekładamy ser twarogowy, wybite jajka, cukier i miksujemy. Z wyparzonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do masy twarogowej i wsypujemy mielone orzechy, mieszamy. 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewany i dodajemy do miski. Miksujemy. 

Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Na dłonie wlewamy niewielką ilość oleju i nabieramy małe kawałki ciasta, formujemy pączki i wkładamy do garnka z olejem. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. 

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Szybkie pączki orzechowo - cytrynowe
Do masy twarogowo,- jajecznej dodajemy mielone orzechy, sok i skórkę cytrynową.
Szybkie pączki orzechowo - cytrynowe
Wszystkie składniki ponownie mieszamy łyżką.
Szybkie pączki orzechowo - cytrynowe
Przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju.
Szybkie pączki orzechowo - cytrynowe
Na ręczniku papierowym odsączamy pączki z oleju.