lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pączki serduszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wariacje kulinarne trwają. Na dziś chcę wam pokazać szybkie pączki w kształcie serduszka. Pyszny lukier dopełnia całości.

Pączki serduszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki serduszka

Składniki pączki serduszka:

Lukier:

  • cukier puder 200 g

 

Dodatkowo :

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki serduszka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę pszenną. Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia.

Wlewamy do dołka w mące i delikatnie mieszamy z mąką robiąc zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Teraz dodajemy jajko i sól , wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy pokrojone drobno masło. Teraz już tylko zagniatamy rękoma.

Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.

Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykrawamy foremką w kształcie serca pączki, zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia. Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Pączki serduszka
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Pączki serduszka
Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykrawamy foremką w kształcie serca pączki
Pączki serduszka
Pieczemy w głębokiej patelni na oleju.
Pączki serduszka
Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia .