Sposób przygotowania:
Pączki serduszkaWykonanie:
Do misy wsypujemy mąkę pszenną. Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia.
Wlewamy do dołka w mące i delikatnie mieszamy z mąką robiąc zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Teraz dodajemy jajko i sól , wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy pokrojone drobno masło. Teraz już tylko zagniatamy rękoma.
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykrawamy foremką w kształcie serca pączki, zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia. Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.