Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Szynkowe róże

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne róże z kruchego ciasta z dodatkiem wędliny.

Szynkowe róże Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynkowe róże

 

  • Składniki:

 

  • Kruche ciasto:
  • ( wersja słona )

 

 

  • Dodatkowo :
  • wędlina

Sposób przygotowania:

Szynkowe róże
Mąkę, sól , żółtko i masło siekamy nożem . Rozkruszamy palcami i dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy całość , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po wyciągnięciu rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy i wycinamy pojedyncze paski o szerokości ok. 2-2,5cm. Każdy plasterek wędliny rozcinamy na pół i układamy na paskach , tak jak to pokazałam na obrazku.Zwijamy z rulonik ( delikatnie ) , tak by powstała różyczka.Sklejamy końcówkę. Układamy na blasze i pieczemy ok.15 min. w temp. 200C. UWAGA! Kukajmy do piekarnika , ponieważ wędlina łatwo się spieka! Ja trzymałam 3 minutki za długo i końcówki się za bardzo spiekły!Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego!
Szynkowe róże
Tak należy ukladac wędline na przygotowanym cieście.
Szynkowe róże
Tak należy zwijac wędline na przygotowanym cieście.
Szynkowe róże
Tak maja wygladac rozyczki przed pieczeniem.