Sposób przygotowania:
Szynkowe róże
Mąkę, sól , żółtko i masło siekamy nożem . Rozkruszamy palcami i dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy całość , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po wyciągnięciu rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy i wycinamy pojedyncze paski o szerokości ok. 2-2,5cm. Każdy plasterek wędliny rozcinamy na pół i układamy na paskach , tak jak to pokazałam na obrazku.Zwijamy z rulonik ( delikatnie ) , tak by powstała różyczka.Sklejamy końcówkę. Układamy na blasze i pieczemy ok.15 min. w temp. 200C. UWAGA! Kukajmy do piekarnika , ponieważ wędlina łatwo się spieka! Ja trzymałam 3 minutki za długo i końcówki się za bardzo spiekły!Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego!
marietta
gosiczek821