Muzzy

Muzzy

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Tagliatele aglio olio z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczne aglio&olio wzbogacone krewetkami.

Tagliatele aglio olio z krewetkami

Składniki:

Tagliatele aglio olio z krewetkami

 

  • 600 g surowych krewetek
  • pęczek natki pietruszki
  • 8-10 dużych ząbków czosnku
  • oliwa
  • łyżeczka chili
  • makaron tagliatele - dla 2-3 osób
  • sól

Sposób przygotowania:

Tagliatele aglio olio z krewetkami
Krewetki obrać z pancerzyków (zostawić ogonki), usunąć przewód pokarmowy. Przepłukać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę - połowę dodać do krewetek, odstawić na pół godziny. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, spryskać oliwą. Na patelni rozgrzać oliwę - wrzucić pozostały czosnek - podsmażyć przez chwilę na średnim ogniu, żeby nie zrobił się gorzki. Zwiększyć ogień, wrzucić krewetki - smażyć chwilkę aż się zaróżowią. Na końcu dodać chili. Wymieszać z makaronem i drobno posiekaną pietruszką, podawać.