blackpearl20

blackpearl20

Kucharz
[Przepisów: 2]

tamaryndowe krewetki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kwintesencją są słodko-kwaśne sosy i przyprawy takie jak tamarynd, sos rybny, cukier palmowy i trawa cytrynowa. Moja rodzina się zakochała w tym przysmaku, który serwuję na Wielkanocny obiad

tamaryndowe krewetki

Składniki:

tamaryndowe krewetki

 

  • 50 dag oczyszczonych krewetek
  • 1 chili (dla lubiących na ostro proponuję zostawić pestki)
  • 1 czerwona papryka
  • 4 kwiatki brokuła
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • kolendra
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju arachidowego (do smażenia)
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • sos rybny
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • odrobina sambalu (dla lubiących ogień w gębie)
  • makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

tamaryndowe krewetki
Sos – zmieszać wodę, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową.

Na oleju rozgrzanym w woku podsmażyć czosnek, chili, imbir i trawę cytrynową. Dodać brokuła i paprykę, a następnie oczyszczone krewetki. Smażyć do zrumienia. Dodać sos i smażyć ok. 2 minut. Sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą, którą dodajemy na końcu. Całość należy podawać na ugotowanym ryżowym makaronie i przybrać kolendrą. Dla chętnych do osobnej miseczki nakładamy sambal.

sos

zmieszać wodę, sos rybny, cukier i pastę tamarynową

krewetki

Na oleju rozgrzanym w woku podsmażyć czosnek, chili, imbir i trawę cytrynową. Dodać brokuła i paprykę, a następnie oczyszczone krewetki. Smażyć do zrumienia. Dodać sos i smażyć ok. 2 minut. Sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą, którą dodajemy na końcu. Całość należy podawać na ugotowanym ryżowym makaronie i przybrać kolendrą. Dla chętnych do osobnej miseczki nakładamy sambal.