ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Szynka pieczona w rękawie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Można powiedzieć tylko jedno. Przepyszna. Obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Wybornie smakuje podana na ciepło, jak i wystudzona.

Szynka pieczona w rękawie

Składniki:

Szynka pieczona w rękawie

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w rękawie

ETAP 1:

Szynkę oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do worka pieczeniowego, albo rękawa. Dodać olej, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól. Dokładnie wmasować w mięso. Zamknąć szczelnie worek i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie przełożyć do zamrażarki na kilka dni. Ułatwia to rozłożenie pracy przed świętami.

W dniu planowanego podania mięso rozmrozić i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Pieczenie ok 1,5 godz. - 180 stopni. Pozostawić na ok 40 min, żeby mięso odpoczęło.

Wyjąć z rękawa i pokroić na plastry. Podawać ciepłe. Po całkowitym wystudzeniu kroić cieńsze plastry.

Smacznego.