Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Koperty drobiowe z warzywami podane na sałatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grillowana pierś z kurczaka z pełnym smaków farszem warzywnym oraz serem kozim. Podana na chrupiącej, lekkiej sałatce tworzy wykwintny obiad.

Koperty drobiowe z warzywami podane na sałatce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Koperty drobiowe z warzywami podane na sałatce

Koperty drobiowe:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka bez polędwiczki
  • 1/3 bakłażana
  • 5 różyczek brokuła
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 łyżki topionego sera koziego
  • sól, pieprz

Sałatka:

  • 100 g młodych liści botwinki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 8 czarnych oliwek
  • 2 łyżki szczypiorku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Koperty drobiowe z warzywami podane na sałatce
Kopery:

Umyte i osuszone mięso przekroić wzdłuż, tworząc dwa płaty. Każdy rozbić cienko. Umyte i osuszone warzywa pokroić w małą kostkę. Każdy płat mięsa oprószyć przyprawami, posmarować kozim serem.

Na połowie ułożyć 1/2 farszu warzywnego. Złożyć koperty, dociskając boki. Grillować na rumiano z obu stron.

Sałatka z botwinki:

Umytą cebulę pokroić w piórka, odsączone oliwki przekroić na pół. Umyte liście botwinki osuszyć. Składniki sałatki wymieszać ,rozłożyć na talerze, skropić oliwą z oliwek. Na sałatce ułożyć kopertę drobiową.
Koperty drobiowe z warzywami podane na sałatce
Grillowane koperty drobiowe z warzywami podane na sałatce z botwinki