Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę z solą, wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodając olej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Nadzienie: szpinak płuczemy, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i razem z cebulą rumienimy na oleju z suszonych pomidorów, gdy się zeszkli przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy szpinak, smażymy kilka minut, żeby sok odparował. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, studzimy. Czosnek niedźwiedzi siekamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Cebulę, szpinak, pomidory, czosnek i ser mieszamy.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2mm, wycinamy kółka, nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na oprószonej mąką stolnicy i przykrywamy ścierką, żeby nie obsychały.
W garnku zagotowujemy ok 2 litrów wody, solimy i wlewamy łyżkę oleju. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok minuty od momentu wypłynięcia.
Smacznego!
Nadzienie: szpinak płuczemy, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i razem z cebulą rumienimy na oleju z suszonych pomidorów, gdy się zeszkli przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy szpinak, smażymy kilka minut, żeby sok odparował. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, studzimy. Czosnek niedźwiedzi siekamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Cebulę, szpinak, pomidory, czosnek i ser mieszamy.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2mm, wycinamy kółka, nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na oprószonej mąką stolnicy i przykrywamy ścierką, żeby nie obsychały.
W garnku zagotowujemy ok 2 litrów wody, solimy i wlewamy łyżkę oleju. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok minuty od momentu wypłynięcia.
Smacznego!
superbaba4
mariwanna
halina