SUPERPRZEPIS

Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim

  • 3
  • mariwanna
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim Więcej zdjęć (6)

Zielono mi! Zielono za oknem, zielono na talerzu. Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim to dobry pomysł na wiosenny obiad.

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
  • 150 ml gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

nadzienie:

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę z solą, wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodając olej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Nadzienie: szpinak płuczemy, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i razem z cebulą rumienimy na oleju z suszonych pomidorów, gdy się zeszkli przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy szpinak, smażymy kilka minut, żeby sok odparował. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, studzimy. Czosnek niedźwiedzi siekamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Cebulę, szpinak, pomidory, czosnek i ser mieszamy.

Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2mm, wycinamy kółka, nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na oprószonej mąką stolnicy i przykrywamy ścierką, żeby nie obsychały.

W garnku zagotowujemy ok 2 litrów wody, solimy i wlewamy łyżkę oleju. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok minuty od momentu wypłynięcia.

Smacznego!
Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim
szpinak wrzucić na patelnię, smażyć, aż sok odparuje
Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim
wymieszać zeszkloną cebulę, szpinak, ser, pomidory
Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim
ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, wyłożyć nadzienie, skleić brzegi
Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim
Pierogi wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok minuty od momentu wypłynięcia.
Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim
Pierogi ze szpiankiem i serem