Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tarta z markizami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto z markizowym nadzieniem i ciasteczkami. Na pewno zachwyci gości i domowników swoim pysznym smakiem.

Tarta z markizami

Składniki:

Tarta z markizami

 

  • Kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko

 

  • Pozostałe składniki:
  • około 15 sztuk małych, ulubionych markizów (użyłam orzechowych)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżki konfitury jagodowej lub z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Tarta z markizami

Przygotowanie ciasta

Tarta z markizami
Uformowany kopczyk z mąki z wbitym jajkiem

Mąkę przesiać na blat, dodać cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło.

Siekać, aż masło będzie w małych kawałeczkach.

Uformować kopczyk, wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.

Wykładanie formy

Tarta z markizami
Ciasto na tartę z markizami przed upieczeniem

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (wałek również natrzeć lekko mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść do foremki do tarty o średnicy 24 cm.

Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 17-20 minut (aż będzie ładnie zrumienione i chrupiące)

Przygotowanie markizów

Tarta z markizami
Przygotowanie markizów jako dodatku do ciasta

Markizy ostrożnie "odkręcić" i wyjąć nadzienie, wrzucić je do miseczki. Ciasteczka zostawić.

Przygotowanie kremu

Tarta z markizami
Gotowy krem do tarty z mascarpone i markizami

Do markizowego nadzienia dodać mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać.

Odłożyć krem w chłodne miejsce lub do lodówki.

Smarowanie ciasta konfiturą

Tarta z markizami
Zapieczone ciasto z konfiturą

Upieczone ciasto posmarować konfiturą.

Wykańczanie ciasta

Tarta z markizami
Wykończone i gotowe ciasto

Wyłożyć krem i ostrożnie rozprowadzić po całym cieście. Wierzch udekorować połamanymi na pół markizami.

Resztę ciasteczek rozkruszyć i wysypać po środku ciasta.


Tagi:

ciasto tarta