Sposób przygotowania:
Tarta z markizamiPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiać na blat, dodać cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło.
Siekać, aż masło będzie w małych kawałeczkach.
Uformować kopczyk, wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.
Wykładanie formy
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (wałek również natrzeć lekko mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść do foremki do tarty o średnicy 24 cm.
Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 17-20 minut (aż będzie ładnie zrumienione i chrupiące)
Przygotowanie markizów
Markizy ostrożnie "odkręcić" i wyjąć nadzienie, wrzucić je do miseczki. Ciasteczka zostawić.
Przygotowanie kremu
Do markizowego nadzienia dodać mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać.
Odłożyć krem w chłodne miejsce lub do lodówki.
Smarowanie ciasta konfiturą
Upieczone ciasto posmarować konfiturą.
Wykańczanie ciasta
Wyłożyć krem i ostrożnie rozprowadzić po całym cieście. Wierzch udekorować połamanymi na pół markizami.
Resztę ciasteczek rozkruszyć i wysypać po środku ciasta.