Sposób przygotowania:
Tarta z markizamiPrzygotowanie ciasta
![Tarta z markizami Tarta z markizami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-markizami-452923.jpg)
Mąkę przesiać na blat, dodać cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło. Siekać, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Uformować kopczyk, wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.
Wykładanie formy
![Tarta z markizami Tarta z markizami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-markizami-452924.jpg)
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (wałek również natrzeć lekko mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść do foremki do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 17-20 minut (aż będzie ładnie zrumienione i chrupiące)
Przygotowanie markizów
![Tarta z markizami Tarta z markizami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-markizami-452925.jpg)
Markizy ostrożnie "odkręcić" i wyjąć nadzienie, wrzucić je do miseczki. Ciasteczka zostawić.
Przygotowanie kremu
![Tarta z markizami Tarta z markizami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-markizami-452926.jpg)
Do markizowego nadzienia dodać mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać. Odłożyć krem w chłodne miejsce lub do lodówki.
Smarowanie ciasta konfiturą
![Tarta z markizami Tarta z markizami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-markizami-452928.jpg)
Upieczone ciasto posmarować konfiturą.
Wykańczanie ciasta
![Tarta z markizami Tarta z markizami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-markizami-452927.jpg)
Wyłożyć krem i ostrożnie rozprowadzić po całym cieście. Wierzch udekorować połamanymi na pół markizami.
Resztę ciasteczek rozkruszyć i wysypać po środku ciasta.