olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Torcik waniliowy z markizami

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 290
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Taki torcik przygotowałam w prezencie dla moich rodziców. Jest on moim autorskim pomysłem, a na dodatek jest to pierwszy, zrobiony własnoręcznie tort w moim życiu!

Torcik waniliowy z markizami

Składniki:

Torcik waniliowy z markizami

 

  • Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):
  • Biszkopt:
  • 1 jajko,
  • 3 kopiaste łyżki mąki tortowej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • płaska łyżka kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa waniliowa:
  • 2 budynie waniliowe,
  • 0,5 l mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 50 g masła,
  • 50 g margaryny,
  • łyżeczka esencji waniliowej.
  • Ponadto:
  • 8 markiz z kremem czekoladowym,
  • 9 kruchych, waniliowych ciasteczek,
  • 50 g czekolady gorzkiej (najlepiej o zaw. 70 % kakao).

Sposób przygotowania:

Torcik waniliowy z markizami
1. Przystąpić do przygotowania biszkoptu: Tortownicę (średnica 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (opcjonalnie posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub mielonymi orzechami). Jajko ubić z cukrem na puszystą masę (aż zbieleje i zgęstnieje). W osobnym naczyniu połączyć ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i gorzkie kakao. Powstałą mieszankę przesiać przez sito do miski z masą jajeczną. Całość delikatnie wymieszać łopatką. Przygotowane ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić. 2. Przystąpić do przygotowania masy waniliowej: 1/2 szklanki mleka odłożyć, resztę zagotować. Budynie waniliowe rozrobić w odłożonym mleku (1/2 szklanki) wraz z cukrem i wymieszać na jednolity płyn. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń, wystudzić - od czasu do czasu należy go przemieszać, by nie powstał kożuch. Masło z margaryną przełożyć do miski i spienić piórami miksera. Do masy maślanej dodawać po 1 łyżce budyniu, miksować na gładką masę aż do momentu dodania całego budyniu. Pod koniec dodać esencję waniliową (można pominąć), dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę podzielić na 2 części. 3. W tortownicy ułożyć upieczony biszkopt (już bez papieru do pieczenia. Na biszkopt równomiernie wyłożyć 1/2 masy, na masie waniliowej ułożyć markizy i rozłożyć drugą część masy waniliowej. Wierzch wyrównać, udekorować kruchymi ciasteczkami, wiórkami i "pazurami" z czekolady gorzkiej (z 20 g części czekolady zrobić wióry, a z 30 g "pazury" czekoladowe). Wstawić do lodówki do stężenia i schłodzenia (minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc). Przygotowanie czekoladowych "pazurów": Z papieru do pieczenia lub pergaminu wyciąć kawałek o długości ok.8 cm i szerokości ok. 6 cm i złożyć go wzdłuż na pół (wyciąć tyle kawałków ile chcemy mieć czekoladowych "pazurów"), a następnie wstawić go do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. 30 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę lekko ostudzić, a następnie jej porcję wylać na schłodzony kawałek papieru i szybko rozsmarować zachowują po ok. 1 cm odstępu z każdego brzegu (należy pamiętać o tym, że warstwa czekolady nie może być zbyt gruba). Odłożyć na ok. 1 minutę, a następnie unieść boki (tam gdzie nie ma czekolady) papieru do góry i spiąć je ze sobą (np. spinaczem), odłożyć na 2 minuty, a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia (ok. 12-15 minut). Zdecydowanym ruchem zdjąć papier. Gotowymi "pazurami" możemy udekorować nasz torcik, a także inne słodkości. Z 30 g gorzkiej czekolady wychodzi ok. 4-5 pazurów.