Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Beza z kremem śmietanowym i pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Beza świetnie łączy się z kremem śmietanowym i kwaskowymi owocami - w sezonie zimowym mogą to być np. pomarańcze.

Beza z kremem śmietanowym i pomarańczą

Składniki:

Beza z kremem śmietanowym i pomarańczą

 

Sposób przygotowania:

Beza z kremem śmietanowym i pomarańczą
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż beza będzie lśniąca.

Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, wyciskamy dwa koła tak, aby mieściły się w narysowanych okręgach.

Bezę wstawiamy do piekarnika, po 5 min. obniżamy temperaturę do 140 st. C, pieczemy 1-1,5 godz. Studzimy.

Robimy krem: śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, a następnie mascarpone i odrobinę soku z pomarańczy. Pomarańczę kroimy na kawałeczki, dodajemy do masy.

Bezę przekładamy masą.

Tagi:

beza torcik deser