Sposób przygotowania:
Beza z kremem śmietanowym i pomarańczą
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż beza będzie lśniąca.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, wyciskamy dwa koła tak, aby mieściły się w narysowanych okręgach.
Bezę wstawiamy do piekarnika, po 5 min. obniżamy temperaturę do 140 st. C, pieczemy 1-1,5 godz. Studzimy.
Robimy krem: śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, a następnie mascarpone i odrobinę soku z pomarańczy. Pomarańczę kroimy na kawałeczki, dodajemy do masy.
Bezę przekładamy masą.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, wyciskamy dwa koła tak, aby mieściły się w narysowanych okręgach.
Bezę wstawiamy do piekarnika, po 5 min. obniżamy temperaturę do 140 st. C, pieczemy 1-1,5 godz. Studzimy.
Robimy krem: śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, a następnie mascarpone i odrobinę soku z pomarańczy. Pomarańczę kroimy na kawałeczki, dodajemy do masy.
Bezę przekładamy masą.