dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Tiramisu 4.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Słynny włoski deser. Prosty i szybki w przygotowaniu.

Tiramisu 4. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu 4.

 

  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyż cukru pudru
  • kilka podłużnych biskzoptów
  • 2 łyż kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml amaretto
  • kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu 4.
Kawę rozpuszczalną zaparzamy w ok 1/2 szkl gorącej wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy likier amaretto. Żółtka z połową cukru ubijamy na jasny kolor. Śmietanę z resztą cukru ubijamy na krem, a następnie schładzamy. Do wystudzonej masy jajecznej dodajemy serek i mieszamy. Na koniec krem łączymy z ubitą śmietaną. Całość chłodzimy. Biszkopty jeśli jest taka potrzeba łamiamy na pół i szybkim ruchem moczymy w kawie. Układamy na dno pucharków. Na biszkopty wykładamy warstwe kremu i ponownie namoczone biszkopty. Na koniec wykładamy ostatnią warstwę kremu i wierzch posypujemy kakao. Całość schładzamy. Smacznego.
Tiramisu 4.
Składniki kremu dokładnie łączymy ze sobą.
Tiramisu 4.
Zaparzoną kawe studzimy przed połączeniem z alkoholem.
Tiramisu 4.
Błyskawicznie moczymy biszkopty w kawie i układamy w pucharkach.
Tiramisu 4.
Z tej ilości składników wyszły mi cztery nie duże porcje.