Sposób przygotowania:
Tiramisu truskawkoweKrok 1
Truskawki myjemy odrywamy szypułki i miksujemy z ksylitolem.
Krok 2
Do pojemnika plastikowego wkładamy herbatniki biszkoptowe i zalewamy je zmiksowanymi truskawkami. Następnie przekładamy do przygotowanego naczynia ceramicznego 25 x 16. Delikatnie polewamy zmiksowanymi truskawkami.
Krok 3
Ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru i dodajemy do nich mascarpone i mieszamy łopatką. Do białek dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy na sztywno, a następnie przekładamy do żółtek z mascarpone. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ( gwiazdka końcówka) i wykładamy połowę masy na herbatniki z truskawkami. Teraz następna warstwa namoczonych herbatnikowi w musie z truskawek i reszta masy. Tiramisu trafia do lodówki przynajmniej na 4-6 godzin.
Krok 4
Wyjmujemy tiramisu z lodówki i posypujemy wiórkami z truskawkowej czekolady.