lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tiramisu truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Te truskawki normalnie mnie oszałamiają, można z nich robić cuda kulinarne, jednym z takich "cudów" jest tiramisu truskawkowe. Ależ one pyszne wyszło. Ten kolorek i smak, moje kubki smakowe są na tak.

Tiramisu truskawkowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Tiramisu truskawkowe

Składniki:

 

Dodatkowo:

  • cukier brzozowy 3 łyżki do białek i 2 łyżki do żółtek

 

  • herbatniki biszkoptowe 2 opakowani

 

  • mascarpone 250 g

 

  • jaja 3 szt

Sposób przygotowania:

Tiramisu truskawkowe

Krok 1

Truskawki myjemy odrywamy szypułki i miksujemy z ksylitolem.

Krok 2

Do pojemnika plastikowego wkładamy herbatniki biszkoptowe i zalewamy je zmiksowanymi truskawkami. Następnie przekładamy do przygotowanego naczynia ceramicznego 25 x 16. Delikatnie polewamy zmiksowanymi truskawkami.

Krok 3

Ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru i dodajemy do nich mascarpone i mieszamy łopatką. Do białek dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy na sztywno, a następnie przekładamy do żółtek z mascarpone. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ( gwiazdka końcówka) i wykładamy połowę masy na herbatniki z truskawkami. Teraz następna warstwa namoczonych herbatnikowi w musie z truskawek i reszta masy. Tiramisu trafia do lodówki przynajmniej na 4-6 godzin.

Krok 4

Wyjmujemy tiramisu z lodówki i posypujemy wiórkami z truskawkowej czekolady.

Tiramisu truskawkowe
Truskawki myjemy odrywamy szypułki i miksujemy z ksylitolem.
Tiramisu truskawkowe
Do pojemnika plastikowego wkładamy herbatniki biszkoptowe i zalewamy je zmiksowanymi truskawkami.
Tiramisu truskawkowe
.Następnie przekładamy do przygotowanego naczynia ceramicznego 25 x 16. Delikatnie polewamy zmiksowanymi truskawkami.
Tiramisu truskawkowe
Ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru i dodajemy do nich mascarpone i mieszamy łopatką. Do białek dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy na sztywno, a następnie przekładamy do żółtek z mascarpone
Tiramisu truskawkowe
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ( gwiazdka końcówka) i wykładamy połowę masy na herbatniki z truskawkami.
Tiramisu truskawkowe
Teraz następna warstwa namoczonych herbatnikowi w musie z truskawek
Tiramisu truskawkowe
Tiramisu trafia do lodówki przynajmniej na 4-6 godzin. Wyjmujemy tiramisu z lodówki i posypujemy wiórkami z truskawkowej czekolady.