migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1175]

Truskawkowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zapraszam na pyszny deserek w wersji truskawkowej. Słodka masa świetnie komponuje się z lekko kwaskowymi truskawkami.

Truskawkowe tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe tiramisu

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 5-6 podłużnych biszkoptów
  • 200 g truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawkowe tiramisu
Truskawki zmiksować na mus, można ewentualnie dosłodzić nieco do smaku i odstawić.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Potem dodać ubite białka i ponownie wymieszać aby składniki się połączyły.

Z przygotowanej masy , pokruszonych herbatników i truskawkowego musu skomponować własny deserek w pucharku lub szklaneczce.

Ja przygotowałam trzy duże deserki. Na dno każdego pucharka ułożyłam warstwami: masę z serka mascarpone i jajek, trochę pokruszonych biszkoptów, truskawkowy mus i tak dalej do wyczerpania składników.

Na wierzchu deser udekorowałam chrupiącym dodatkiem w postaci przekąski owsiano-orkiszowej.
Truskawkowe tiramisu
Truskawki zmiksować na mus, można ewentualnie dosłodzić nieco do smaku i odstawić.
Truskawkowe tiramisu
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić.
Truskawkowe tiramisu
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Truskawkowe tiramisu
Z przygotowanej masy , pokruszonych herbatników i truskawkowego musu