Sposób przygotowania:
Tiramisu truskawkowe
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek, te dorodniejsze (ok.100-150 g) pozostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w malutką kostkę.Pokrojone truskawki zasypujemy 3 łyżkami cukru i pozostawiamy na sicie umieszczonym na naczyniu, w ten sposób będzie zbierał się sok wyciekający z truskawek, który potem użyjemy do nasączenia biszkoptu. Truskawki pozostawiamy tak przez pół godziny, W tym czasie zajmujemy się masą serową: ubijamy żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel,a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone mieszając aż do uzyskania idealnie kremowej konsystencji.Biszkopt dzielimy wpoprzek na pół.Sok z truskawek mieszamy ze śmietanką i nasączamy nim delikatnie biszkopt, wystarczy kilka łyżek, gdyż truskawki nadal będą puszczać sok. Na tak nasączony biszkopt wykładamy połowę pokrojonych wczesniej truskawek z cukrem, a na nie warstwę masy serowej ( ok 40%),przykrywamy drugą częścią biszkoptu i powtarzamy proces:nasaczanie +warstwa truskawek+ warstwa masy serowej. Ręsztą masy smarujemy boki i wstawiamy na pół godziny do lodówki do lekkiego stężenia, W tym czasie kroimy pozostałe truskawki w cienkie plastry, a następnie wyjmujemy torcik i ozdabiamy wierzch i boki dowolnie. Ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia ( min. 2-3h).Po tym czasie tiramisu truskawkowe gotowe. Ze względu na użycie świeżych owoców należy spożyć do 48h; Smacznego!!!