IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Tiramisu truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 90
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słynne tiramisu w wersji truskawkowej. Pyszne, kremowe, z dodatkiem owoców mile zaskoczy twoich gości.

Tiramisu truskawkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tiramisu truskawkowe

 

  • Wszystkie składniki w temp. pokojowej:
  • 500 g truskawki
  • mały biszkopt (20-24 cm)
  • 4 żółtka
  • 100 g cukier
  • 500 g serek mascarpone
  • 30 ml śmietanka lub mleko

Sposób przygotowania:

Tiramisu truskawkowe
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek, te dorodniejsze (ok.100-150 g) pozostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w malutką kostkę.Pokrojone truskawki zasypujemy 3 łyżkami cukru i pozostawiamy na sicie umieszczonym na naczyniu, w ten sposób będzie zbierał się sok wyciekający z truskawek, który potem użyjemy do nasączenia biszkoptu. Truskawki pozostawiamy tak przez pół godziny, W tym czasie zajmujemy się masą serową: ubijamy żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel,a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone mieszając aż do uzyskania idealnie kremowej konsystencji.Biszkopt dzielimy wpoprzek na pół.Sok z truskawek mieszamy ze śmietanką i nasączamy nim delikatnie biszkopt, wystarczy kilka łyżek, gdyż truskawki nadal będą puszczać sok. Na tak nasączony biszkopt wykładamy połowę pokrojonych wczesniej truskawek z cukrem, a na nie warstwę masy serowej ( ok 40%),przykrywamy drugą częścią biszkoptu i powtarzamy proces:nasaczanie +warstwa truskawek+ warstwa masy serowej. Ręsztą masy smarujemy boki i wstawiamy na pół godziny do lodówki do lekkiego stężenia, W tym czasie kroimy pozostałe truskawki w cienkie plastry, a następnie wyjmujemy torcik i ozdabiamy wierzch i boki dowolnie. Ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia ( min. 2-3h).Po tym czasie tiramisu truskawkowe gotowe. Ze względu na użycie świeżych owoców należy spożyć do 48h; Smacznego!!!
Tiramisu truskawkowe
zdjęcie przedstawia tiramisu w wersji truskawkowej tuż przed krojeniem