Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Tosty z rabarbarem i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 30

Tosty z karmelizowanym w syropie z mniszka lekarskiego rabarbarem i świeżymi truskawkami wyśmienicie nadają się na śniadanie, deser, czy też kolację. Są pyszne:)

Tosty z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

Tosty z rabarbarem i truskawkami

 

  • 20 dkg rabarbaru
  • 3-4 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
  • 15 dkg truskawek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maślanki
  • szczypta soli
  • olej lub masło do smażenia
  • ok. 8 kromek chleba tostowego

Sposób przygotowania:

Tosty z rabarbarem i truskawkami

Etap 1

Tosty z rabarbarem i truskawkami
Oczyszczony i pokrojony rabarbar karmelizowany w syropie z mniszka.

Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, zalać syropem z mniszka lekarskiego.

Podgrzewać, aż rabarbar zmięknie, a prawie cały płyn odparuje.

Etap 2

Tosty z rabarbarem i truskawkami
Pokrojone świeże truskawki dodane do rabarbaru.

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać do rabarbaru, wymieszać. Nie gotować!

Etap 3

Tosty z rabarbarem i truskawkami
Jajka wbite do miski rozbełtane i wymieszane z maślanką i solą.

Jajka wbić do miski, rozbełtać, wymieszać z maślanką i solą. Kromki chleba maczać w jajku i kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz.

Smażyć na rumiano z obu stron. Na każdym usmażonym toście ułożyć po trochu rabarbaru z truskawkami i podawać.


Tagi:

tosty owoce