kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Tiramisu w pucharkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Znakomity wytrawny włoski deser.

Tiramisu w pucharkach

Składniki:

Tiramisu w pucharkach

 

  • (Na deser dla dwóch osób)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 gram mascarpone
  • 50 gram sera do smarowania
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 filiżanki espresso (które warto posłodzić)
  • łyżka likieru na bazie whisky
  • wiórki z gorzkiej czekolady
  • ok. 8 biszkoptów podłużnych

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu w pucharkach
Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sery, które wcześniej dokładnie połączyliśmy. Ubijamy białko ze szczyptą soli – będzie ona bardziej sztywna. Łączymy obie masy mieszając .



Espresso słodzimy, dodajemy likieru i mieszamy. Biszkopty namaczamy i układamy we wcześniej przygotowanych małych miseczkach, pucharkach lub salaterkach – warstwa biszkoptów, warstwa kremu, tak aby na wierzchu wypadała warstwa kremu.



Posypujemy z góry wiórkami i wkładamy do lodówki aby się schłodziło przynajmniej na 3 godziny.