joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Tiramisu z borówkami i malinami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto bez pieczenia, które w smaku przypomina tradycyjny włoski deser. Idealne na letni podwieczorek z filiżanka kawy.

Tiramisu z borówkami i malinami

Składniki:

Tiramisu z borówkami i malinami

Masa:

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szkl cukru pudru

Ponadto:

  • 15 dag borówek
  • 15 dag malin
  • op. okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki amaretto
  • 1/3 tabliczki czekolady mlecznej
  • melisa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tiramisu z borówkami i malinami

1

Tiramisu z borówkami i malinami
Namoczone w kawie biszkopty układać na dnie formy

Kawę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody, ostudzić, dodać amaretto. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie foremki (21x21cm). Posypać 1/3 owoców.

2

Tiramisu z borówkami i malinami
Zimna śmietankę kremówkę ubić na sztywna pianę

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Mascarpone utrzeć szybko z cukrem pudrem.

3

Tiramisu z borówkami i malinami
Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 2 łyżkami śmietanki

Żelatynę wymieszać z 1 szkl wody, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż się rozpuści. Przestudzić. Wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietanki.

4

Tiramisu z borówkami i malinami
Śmietankę, mascarpone i żelatynę dokładnie wymieszać

Mascarpone wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Najlepiej używając miksera. Połowę wylać na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i owoców. Zalać resztą masy śmietankowej. Na wierzch powtykać resztę borówek i malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem posypać startą czekoladą.