Sposób przygotowania:
Torcik bezowy z kremem
Torcik bezowy możemy na dobrą sprawę przełożyć dowolnym kremem. Ja użyję jednak kremu kawowego, bo sam torcik jest już wystarczająco słodki właśnie przez bezową podstawę. Polecam torcik w takiej właśnie wersji! Potrzebujemy 4 podstaw bezowych do wykonania tego tortu. Oczywiście nie wszystkie naraz zmieszczą się do naszego piekarnika więc pieczenie podzielimy na etapy.
Sparz cytrynę lub limonkę i wyciśnij około 2 łyżek soku. Białka oddziel od żółtek. Składniki podziel na cztery części. Ubij pianę z białek na sztywno z cukrem pudrem i dodaj 1/4 soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną - To będzie jeden gotowy spód bezowy. Czynność powtarzamy czterokrotnie w celu uzyskania 4 podstaw.
Blachę wykładamy pergaminem i dzielimy ją na dwie części. Z piany formujemy placki wielkości deserowego talerzyka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 150 stopni- bezy są bardziej delikatne niż zwykłe ciasto. Pieczemy za to przez około godzinę. To dość żmudna praca biorąc pod uwagę, że musimy upiec 4 spody, ale uwierzcie mi- warto!
Bezy wyjmujcie z piekarnika dopiero po ich ostygnięciu aby nie opadły.
Jak zrobić kawowy krem: Dwie łyżki kawy zalewamy łyżeczką wrzątku, następnie odstawiamy aby wystygła. 8 żółtek, które zostały po przygotowywaniu bezowych podstaw miksujemy z cukrem na białą masę. Przekładamy masę i wrzucamy do miksera masło, które miksujemy dodając stopniowo kawę. Mieszamy żółtka z cukrem oraz masło z kawą i łączymy wszystkie składniki. Opcjonalnie możemy dodać teraz kilka kropel likieru i ponownie wymieszać.
Torcik układamy naprzemiennie kładąc spód bezowy i smarując kawowym kremem. Górę dodatkowo zdobimy wiórkami czekolady i kokosa. Smacznego!
Sparz cytrynę lub limonkę i wyciśnij około 2 łyżek soku. Białka oddziel od żółtek. Składniki podziel na cztery części. Ubij pianę z białek na sztywno z cukrem pudrem i dodaj 1/4 soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną - To będzie jeden gotowy spód bezowy. Czynność powtarzamy czterokrotnie w celu uzyskania 4 podstaw.
Blachę wykładamy pergaminem i dzielimy ją na dwie części. Z piany formujemy placki wielkości deserowego talerzyka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 150 stopni- bezy są bardziej delikatne niż zwykłe ciasto. Pieczemy za to przez około godzinę. To dość żmudna praca biorąc pod uwagę, że musimy upiec 4 spody, ale uwierzcie mi- warto!
Bezy wyjmujcie z piekarnika dopiero po ich ostygnięciu aby nie opadły.
Jak zrobić kawowy krem: Dwie łyżki kawy zalewamy łyżeczką wrzątku, następnie odstawiamy aby wystygła. 8 żółtek, które zostały po przygotowywaniu bezowych podstaw miksujemy z cukrem na białą masę. Przekładamy masę i wrzucamy do miksera masło, które miksujemy dodając stopniowo kawę. Mieszamy żółtka z cukrem oraz masło z kawą i łączymy wszystkie składniki. Opcjonalnie możemy dodać teraz kilka kropel likieru i ponownie wymieszać.
Torcik układamy naprzemiennie kładąc spód bezowy i smarując kawowym kremem. Górę dodatkowo zdobimy wiórkami czekolady i kokosa. Smacznego!