mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Torcik naleśnikowy z jabłkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny, elegancki, słodki torcik jabłkowo-budyniowy na naleśnikach

Torcik naleśnikowy z jabłkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik naleśnikowy z jabłkami i budyniem

 

  • 15 naleśników
  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • budyń waniliowy
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Torcik naleśnikowy z jabłkami i budyniem
Naleśniki przygotowuję według swojego przepisu, smażę na patelni bez tłuszczu. Jabłka obieram, kroję w kawałki, usuwam gniazda nasienne i przekładam do rondla. Do jabłek dodaję cukier do smaku i cynamon oraz rodzynki, gotuję na niewielkim ogniu aż jabłka się rozpadną. Budyń gotuję według instrukcji na opakowaniu dodając połowę szklanki mleka mniej niż w przepisie. Naleśniki przekładam na przemian ostudzoną masą budyniową i jabłkową. Wierzch obciążam deseczką. Odstawiam na 2 godziny do lodówki. Całość polewam polewą czekoladową i dekoruję cząstkami jabłek. Wstawiam na 1 godzinę do lodówki.
Torcik naleśnikowy z jabłkami i budyniem
Na patelni smażę naleśniki z obu stron na jasny kolor
Torcik naleśnikowy z jabłkami i budyniem
Jabłka obieram, kroję na kawałki, usuwam gniazda nasienne
Torcik naleśnikowy z jabłkami i budyniem
Każdy naleśnik smaruję masą jabłkową, kolejny budyniem
Torcik naleśnikowy z jabłkami i budyniem
Wierzch torciku polewam polewą czekoladową