Sposób przygotowania:
Torcik niebiańsko delikatny
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzątkiem, mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać na sicie. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną i puszystą pianę. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jednolitą masę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek delikatnie zamieszać. Wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm , natłuścić ją i wysypać mąką pszenną, włożyć do tortownicy ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika do temperatury około 180-190 stopni C i piec około 50 minut. Piec do suchego patyczka, wyjąć biszkopt, ostudzić go i podzielić na trzy części, nasączyć krążki biszkoptowe, w tym celu wymieszać wodę, cukier i sok z cytryny i nasączyć wszystkie krążki biszkoptowe. Dobrze schłodzoną śmietankę wlać do wysokiego naczynia i ubijać mikserem aż powstanie gładka, sprężysta i lśniąca masa, następnie wsypać zawartość dwóch torebek z masami gotowymi i dalej miksować. Gotową masą wykładać na krążki biszkoptowe i przekładać spody tortu. Wierzch tortu udekorować masą równomiernie ją rozsmarowując na wierzchu i na bokach tortu. Boki tortu należy obłożyć posiekanymi orzechami. Wyłożyć elementy dekoracyjne na sam koniec.