agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Torcik niebiańsko delikatny

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Torcik niebiańsko delikatny , bardzo smaczny

Torcik niebiańsko delikatny

Składniki:

Torcik niebiańsko delikatny

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka kurze
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Poncz:
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • Masa:
  • 2 Masy śmietanowe gotowe
  • 1000 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • Do dekoracji:
  • gotowe elementy z masy cukrowej
  • posiekane orzechy włoskie

 

Sposób przygotowania:

Torcik niebiańsko delikatny
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzątkiem, mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać na sicie. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną i puszystą pianę. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jednolitą masę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek delikatnie zamieszać. Wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm , natłuścić ją i wysypać mąką pszenną, włożyć do tortownicy ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika do temperatury około 180-190 stopni C i piec około 50 minut. Piec do suchego patyczka, wyjąć biszkopt, ostudzić go i podzielić na trzy części, nasączyć krążki biszkoptowe, w tym celu wymieszać wodę, cukier i sok z cytryny i nasączyć wszystkie krążki biszkoptowe. Dobrze schłodzoną śmietankę wlać do wysokiego naczynia i ubijać mikserem aż powstanie gładka, sprężysta i lśniąca masa, następnie wsypać zawartość dwóch torebek z masami gotowymi i dalej miksować. Gotową masą wykładać na krążki biszkoptowe i przekładać spody tortu. Wierzch tortu udekorować masą równomiernie ją rozsmarowując na wierzchu i na bokach tortu. Boki tortu należy obłożyć posiekanymi orzechami. Wyłożyć elementy dekoracyjne na sam koniec.