Sposób przygotowania:
Torcik śmietankowo truskawkowy
Biszkopt Białka oddzielamy od zółtek ubijamy białka dodajemy stopniowo cukier. Do dobrze ubitych białek dodajemy zółtka chwilę ubijamy dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy .Masę wlewamy do tortownicy 30/cm wyłożonej papierem do pieczenia.Totrownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Truskawki myjemy obieramy i dzielimy na3 części 1 częśc zostawiamy truskawek całych 2 część truskawek miksujemy 3 pozostałe kroimy w kostkę Zelatynę moczymy w zimnej wodzie wody tylko tyle aby ją wymieszać ,zostawiamy aż napęcznieje,następnie zalewamy wrzątkiem też nie za dużo mieszamy aż się rozpuści. Ubijamy śmietanę z cukrem 2-3 łyzki ale może być też więcej. Do ubitej smietany dodajemy danio i mus truskawkowy wlewamy żelatynę. Biszkopt wkładamy do tortownicy smarujemy cieńko smietaną,odstawiamy śmietanę i biszkopt na chwilę do lodówki. Jak smietana trochę stężeje ale musi być jeszcze płynna. Na biszkopcie ustawiamy w koło literatki i w srodek też.Następnie wlewamy masę śmietankową .Ciasto wkładamy do lodówki aż masa smietankowa stężeje.Na górę układamy całe truskawki. Galaretki 3 szt zalewamy 1 litrem wrzątku studzimy. Jak galaretka zacznie tężeć wyjmujemy delikatnie literatki.Do każdego wgłębienia dajemy pokrojone truskawki zalewamy galaretką.Ciasto wkładamy do lodówki aż dobrze stężeję. POLECAM !!!
gusia1000
gosia56
Dziękuję.Ciasto było naprawdę efektowne;)
zbysiowa
edytaha
gosia56
Dziękuję;)
mysza75