Sposób przygotowania:
Tort Gitara
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto do formy (prostokątnej - tej dużej). Piec w temperaturze 160 - 180ºC ok 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty. Wyłożyć każdą kremem lub dżemem. Czynność powtarzamy, gdyż nasz tort składa się z dwóch biszkoptów. Gdy już upieką się oba, należy ułożyć w całość. Ukształtować wizerunek gitary ( jak na zdjęciu ). Wierzch udekorować białym kremem. Z polewy czekoladowej zrobić struny. Smacznego !
marietta