Tort Gitara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na tort w kształcie gitary. Robiony na specjalne zamówienie dla koleżanki. Smaczny i wcale nie taki trudny do zrobienia.

Tort Gitara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort Gitara

 

 

 

  • masa krówkowa
  • krem ( najlepiej biały )
  • polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tort Gitara
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto do formy (prostokątnej - tej dużej). Piec w temperaturze 160 - 180ºC ok 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty. Wyłożyć każdą kremem lub dżemem. Czynność powtarzamy, gdyż nasz tort składa się z dwóch biszkoptów. Gdy już upieką się oba, należy ułożyć w całość. Ukształtować wizerunek gitary ( jak na zdjęciu ). Wierzch udekorować białym kremem. Z polewy czekoladowej zrobić struny. Smacznego !
Tort Gitara
Gitara - jedna połowa, jeszcze nie połączona.
Tort Gitara
Gitara - druga połowa naszego tortu, przed złączeniem.