Sposób przygotowania:
Tort jabłkowy Agnieszki
Biszkopt: Jajka utrzyj z cukrem na puszysta masę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelej masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piecz w temperaturze 160 stopni C. przez około 35 minut. Masa jabłkowa: W 1 szklance soku jabłkowego ugotuj 6 pokrojonych w kostkę jabłek bez skórki. Gotuj jabłka około 10-15 minut. Do gotującej masy wlej budyń rozrobiony w 1 szklance soku jabłkowego. Zagotuj i odstaw z ognia, następnie wsyp galaretkę cytrynową, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Bita śmietana: 1/2 l śmietanki 30% ubij ze "Śnieżką". Posypka: Wiórki kokosowe upraż na złoty kolor z 1 łyżką masła i 1 łyżką cukru. Wykonanie tortu: Upieczony biszkopt przetnij na pół. Każdą z części nasącz 1 szklanką soku jabłkowego. na nasączoną część biszkoptu wyłóż 1/2 masy jabłkowej, Na masę jabłkową wyłóż 1/2 bitej śmietany, następnie połóż drugi nasączony sokiem jabłkowym biszkopt, potem resztę masy jabłkowej i bitej śmietany. Na wierz posyp wystudzonymi wiórkami kokosowymi.