agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tort karmelowy w czekoladzie

Tort karmelowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort karmelowy

 

  • olej 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajka 4 szt
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • mąka 1 szklanka
  • bita śmietana 1 opak
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • posypka kolorowa 1 opak
  • dekoracje 1 opak
  • sok z ananasa 1/4 szklanki
  • masa karmelowa 1 opak

Sposób przygotowania:

Tort karmelowy
Należy przygotować niezbędne składniki na biszkopt i na kremy. Sparzyć jaja wrzątkiem, oddzielić białka jaj od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąki przesiać na sicie. Żółtka wraz z cukrem pudrem ubić na jednolitą masę, dodać olej, na samym końcu dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ciasto biszkoptowe drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy natłuszczonej masłem. Piec biszkopt w temperaturze około 180-200 stopni C przez 50 minut do godziny. Następnie wyjąć ciasto, ostudzić je i przekroić na dwie równe połowy. Następnie sokiem z ananasa lub cytryny skropić solidnie biszkopt. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać masę karmelową. Masę wyłożyć na jeden z nasączonych biszkoptów, przykryć drugim biszkoptem. Według przepisu podanego na opakowaniu należy przygotować polewę czekoladową i równomiernie rozsmarować ją na wierzchu tortu, wykonać dekoracje z bitej śmietany, posypać kolorową posypka do ciast i wyłożyć kolorowe róże dekoracyjne. Tort można dekorować owocami lub wedle własnego pomysłu. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.
Tort karmelowy
Tak właśnie prezentuje się mój tort - moje dzieło

Tagi:

jajko jajka