Sposób przygotowania:
Tort mocno czekoladowy
1. Pieczemy biszkopt : białka oddzielamy od żóltek, po czym ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy na zmianę po żółtku i odrobinie cukru, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera,po czym dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy delikatnie i krótką chwilę,do momentu połączenia składników. 2.Tortownicę smarujemy olejem,po czym wylewamy do niej masę biszkoptową. Pieczemy ok. 25min. temp. 200 stopni. 3. Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części, każdą z nich nasączamy, 4. Pierwszą warstwę smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy kolejną warstwą. 5.Przygotowujemy krem czekoladowy. Smarujemy nim cienko środkową warstwę torta, po czym układamy na niej pokrojonego w plasterki banana, ponownie smarujemy kremem czekoladowym, zostawiając go trochę, by wystaczyło do wysmarowania boków i góry tortu. 6. Na kremie czekoladowym układamy ostatnią warstwę biszkoptu. Boki i górę smarujemy resztą kremu czekoladowego. 7. Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki,po czym obsypujemy nią boki. 8. Przygotowujemy krem waniliowy,którym szprycą ozdabiamy dowolnie wierzch tortu. Dekorujemy ażurkami, chłodzimy
marietta
kalia