mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Tort naleśnikowy 7

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Naleśniki można układać warstwowo przekłądając masą budyniową bądź też tradycyjnie pojedynczo zwijać w ruloniki nadziane budyniem;)

Tort naleśnikowy 7 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort naleśnikowy 7

 

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • ok 1,5 szklanki mleka
  • ok 1/4 szklanki syropu truskawkowego
  • czerwono truskawkowy barwnik w proszku
  • oliwa/olej

 

  • Na masę:
  • ok 50 dag świeżych truskawek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • aromat waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • pół litra mleka

 

  • Ponadto cukier puder do ozdoby.

 

 

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy 7
W pierwszej kolejności gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy część, w której mieszamy 2 torebki budyniu waniliowego wraz z cukrem i aromatem a pozostałe mleko gotujemy. Wlewamy do niego wymieszany budyń i energicznie mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Do wysokiego naczynia wrzucamy całe truskawki i wlewamy budyń (może być ciepły) a następnie blendujemy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta naleśnikowego, które polega na wymieszaniu ze sobą bardzo dokładnie wszystkich podanych wyżej składników. Masa powinna mieć dość rzadką konsystencję. Podgrzewamy patelnię i wlewamy na nią kilka kropli oleju bądź oliwy i smażymy cienkie naleśniki. Pierwszy naleśnik kłądziemy na duży talerz a następnie smarujemy go masą budyniowo-truskawkową i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Podobnie robimy z pozostałymi. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Z podanych składników powinno wyjść 14-16 naleśników :)
Tort naleśnikowy 7
Truskawki blendujemy wraz z jeszcze ciepłym gęstym budyniem.
Tort naleśnikowy 7
Do ciasta naleśnikowego dodajemy barwnik a następnie syrop truskawkowy:)
Tort naleśnikowy 7
Dokładnie wymieszane składniki na ciasto z barwnikiem i syropem :)
Tort naleśnikowy 7
Usmażone naleśniki przekłądamy masą budyniowo-truskawkową :)