Sposób przygotowania:
Tort naleśnikowy 7
W pierwszej kolejności gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy część, w której mieszamy 2 torebki budyniu waniliowego wraz z cukrem i aromatem a pozostałe mleko gotujemy. Wlewamy do niego wymieszany budyń i energicznie mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Do wysokiego naczynia wrzucamy całe truskawki i wlewamy budyń (może być ciepły) a następnie blendujemy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta naleśnikowego, które polega na wymieszaniu ze sobą bardzo dokładnie wszystkich podanych wyżej składników. Masa powinna mieć dość rzadką konsystencję. Podgrzewamy patelnię i wlewamy na nią kilka kropli oleju bądź oliwy i smażymy cienkie naleśniki. Pierwszy naleśnik kłądziemy na duży talerz a następnie smarujemy go masą budyniowo-truskawkową i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Podobnie robimy z pozostałymi. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Z podanych składników powinno wyjść 14-16 naleśników :)
zewa
cris
mala-madzia