lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Tort Pavlova według Tomka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna beza z bitą śmietaną i mnóstwem owoców!

Tort Pavlova według Tomka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Pavlova według Tomka

 

  • 250g cukru pudru
  • 5 białek
  • płaska łyżeczka octu winnego
  • 200g śmietany kremówki
  • 125g serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • owoce

Sposób przygotowania:

Tort Pavlova według Tomka
Do miski wlać schłodzone białka, dodać szczyptę soli i ubijać. Pod koniec ubijania, gdy masa jest jednolita dodawać po łyżce cukru pudru. Ubijać aż powstanie gęsta, elastyczna masa i wtedy dodać ocet winny. Wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem wylać masę z białek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Po pięciu minutach zmniejszyć temp. do 150 C i piec przez 50 min. Ostudzić. W tym czasie ubić śmietanę, dodać do niej serek i po połączeniu wsypać cukier waniliowy. Wymieszać. Wyłożyć na wystudzoną bezę i przybrać owocami.
Tort Pavlova według Tomka
Etap 1