Sposób przygotowania:
A la torcik z bezą
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z obydwoma cukrami, a potem nadal ubijając dodawać po żółtku.
Następnie mieszać już ręcznie i dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem. Masę przełożyć do formy i piec biszkopt 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki. 1/2 mleka zagotować, a w reszcie rozrobić budyń i cukier, wlać do mleka i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia, wystudzić. Potem utrzeć margarynę i porcjami dodawać chłodny budyń.
Białka ubić, potem dodawać cukier, dobrze ubić aby cukier nie był wyczuwalny pod palcami, dodać mąkę i mieszać jeszcze chwilę.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pianę ale za bardzo nie równać aby beza była nie równa. Piec 20 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem i lekko przestudzić. Pierwszy placek położyć na talerzu, nasączyć a potem posmarować połową dżemu wymieszanego z wodą. Na to wyłożyć połowę masy a potem zakryć drugim plackiem.
Nasączyć go, posmarować dżemem i znowu masą a na koniec delikatnie położyć bezę. Wykończyć tort polewając polewą z czekolady. Tort schłodzić.
Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Następnie mieszać już ręcznie i dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem. Masę przełożyć do formy i piec biszkopt 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki. 1/2 mleka zagotować, a w reszcie rozrobić budyń i cukier, wlać do mleka i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia, wystudzić. Potem utrzeć margarynę i porcjami dodawać chłodny budyń.
Białka ubić, potem dodawać cukier, dobrze ubić aby cukier nie był wyczuwalny pod palcami, dodać mąkę i mieszać jeszcze chwilę.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pianę ale za bardzo nie równać aby beza była nie równa. Piec 20 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem i lekko przestudzić. Pierwszy placek położyć na talerzu, nasączyć a potem posmarować połową dżemu wymieszanego z wodą. Na to wyłożyć połowę masy a potem zakryć drugim plackiem.
Nasączyć go, posmarować dżemem i znowu masą a na koniec delikatnie położyć bezę. Wykończyć tort polewając polewą z czekolady. Tort schłodzić.
Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
skuter5