Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Szwedzki placek z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Nie wiem skąd ta nazwa i czy naprawdę jest szwedzkie. Dla mnie to proste, kruche ciasto z jabłkami i orzechami.

Szwedzki placek z jabłkami

Składniki:

Szwedzki placek z jabłkami

Ciasto:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 15 dag zimnego masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Szwedzki placek z jabłkami

Etap 1

Szwedzki placek z jabłakmi
Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć do formy, podsypać pokruszonymi ciastkami.

Z podanych składników na stolnicy wyrobić ciasto. Uformować kulę, którą następnie włożyć do lodówki na ok. 30 min. Ciasto cienko rozwałkować i przełożyć do formy (u mnie forma 40x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i posypać pokruszonymi ciastkami. Można użyć również bułki tartej.

Etap 2:

Szwedzki placek z jabłakmi
Kolejno wyłożyć jabłka i posypać orzechami, upiec.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki. Posypać brązowym cukrem i skropić sokiem z cytryny. Jabłka ułożyć na cieście i obsypać posiekanymi orzechami. Ciasto piec w piekarniku nagranym do 180°C przez ok. 20 - 25 minut.


Tagi:

ciasto jabłka