Sposób przygotowania:
Ciasto pomarańczowe z jabłkami
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o grubości około 4 mm. Pokrojone owoce posypujemy przyprawą do piernika oraz cukrem trzcinowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem oraz skórką startą z jednej dużej pomarańczy. Do połączonych składników dodajemy po jednym żółtku oraz partiami przesiane sypkie składniki. Nie ucieramy zbyt długo tylko do połączenia składników w przeciwnym razie ciasto będzie twarde. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Tak przygotowanie ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. W ciasto delikatnie wciskamy przygotowane wcześniej jabłka. Pieczemy w 190 st przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu od razu posypać cukrem pudrem.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem oraz skórką startą z jednej dużej pomarańczy. Do połączonych składników dodajemy po jednym żółtku oraz partiami przesiane sypkie składniki. Nie ucieramy zbyt długo tylko do połączenia składników w przeciwnym razie ciasto będzie twarde. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Tak przygotowanie ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. W ciasto delikatnie wciskamy przygotowane wcześniej jabłka. Pieczemy w 190 st przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu od razu posypać cukrem pudrem.
lukrowanepierniczki
ciasteczka
ciasteczka
misia5
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
misia5
Czekoladka 2