Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Tort Pavlovej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zakochałam się w tym deserze...

Tort Pavlovej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort Pavlovej

 

  • 8 mrożonych białek jaj( można użyć świeżych)
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru pudru+ 2 łyżki( opcjonalnie)
  • 200 ml śmietany 30 % lub 36 %
  • 0,5 szklanki malin
  • 2 brzoskwinie z puszki
  • 1 mandarynka
  • opcjonalnie można użyć innych owoców

Sposób przygotowania:

Tort Pavlovej
Do tego deseru możemy użyć świeżych lub mrożonych białek jaj. Ja używam mrożonych( nadmiar białek zamrażam i używam wtedy, kiedy potrzebuję). Do białek jaj dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Gdy białka będą sztywne dodajemy cukier puder( po łyżce), następnie mąkę ziemniaczaną, a na koniec ocet winny. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim okrąg( białkami), na środek wykładamy białka i rozprowadzamy je na kształt koła. Wierzch wygładzamy. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy tak przez 1,5 godziny. W połowie pieczenia możemy przykryć wierzch bezy folią aluminiową, żeby nie przypiekła się. Po upływie 1,5 godziny wyłączamy piekarnik, lekko go uchylamy i czekamy, aż beza wystygnie. Śmietanę ubijamy, dodajemy opcjonalnie 1- 2 łyżki cukru pudru. Śmietanę wykładamy na bezę, dekorujemy ją dowolnymi owocami. Smacznego :)
Tort Pavlovej
Białka przy użyciu trzepaczki lub miksera ubijamy na sztywno
Tort Pavlovej
Dodajemy do białek mąkę, cukier puder i ocet winny.
Tort Pavlovej
Białkami rysujemy na papierze do pieczenia okrąg 25 cm.
Tort Pavlovej
Pozostałe białka wykłądamy na okrą wygładzamy i pieczemy.