Sposób przygotowania:
Tort Pavlovej
Do tego deseru możemy użyć świeżych lub mrożonych białek jaj. Ja używam mrożonych( nadmiar białek zamrażam i używam wtedy, kiedy potrzebuję). Do białek jaj dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Gdy białka będą sztywne dodajemy cukier puder( po łyżce), następnie mąkę ziemniaczaną, a na koniec ocet winny. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim okrąg( białkami), na środek wykładamy białka i rozprowadzamy je na kształt koła. Wierzch wygładzamy. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy tak przez 1,5 godziny. W połowie pieczenia możemy przykryć wierzch bezy folią aluminiową, żeby nie przypiekła się. Po upływie 1,5 godziny wyłączamy piekarnik, lekko go uchylamy i czekamy, aż beza wystygnie. Śmietanę ubijamy, dodajemy opcjonalnie 1- 2 łyżki cukru pudru. Śmietanę wykładamy na bezę, dekorujemy ją dowolnymi owocami. Smacznego :)