ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Tort śmietankowo - truskawkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo prosty do wykonania tort truskawkowy, z pewnością uda się nawet początkującym. Smakuje wspaniale, polecam.

Tort śmietankowo - truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietankowo - truskawkowy

 

  • biszkopt 3 warstwowy
  • 400 g dżemu truskawkowego
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 g truskawek + truskawki do dekoracji
  • 4 śmietan fixy dr Oetker
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowo - truskawkowy
Biszkopt możemy kupić gotowy w sklepie, lub samodzielnie upiec (tą opcję polecam bardziej:)) Pierwszą warstwę biszkopta smarujemy dżemem truskawkowym. Drugą zaś warstwę pokrywamy masą galaretkowo - śmietankową: 330 ml śmietany ubijamy na sztywno, lekko słodząc cukrem pudrem pod koniec ubijania. Galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści, studzimy aż będzie letnia i wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy 2 śmietan fixy. Wszystko mieszamy, dodajemy pokrojone w kawałki truskawki. Masę odstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć, pokrywamy nią tort (najlepiej na ten czas założyć na biszkopt obręcz tortownicy). Tort wkładamy do lodówki, a gdy masa stężeje zupełnie (ok 30-60 minut) wyjmujemy tort, nakładamy górną warstwę i przystępujemy do końcowej dekoracji. Ubijamy na sztywno resztę bitej śmietany, dodajemy pozostałe 2 śmietan fixy oraz cukier puder (ilość wedle własnego uznania). Bitą śmietaną pokrywamy dokładnie cały tort. Wykonujemy dekoracje z truskawek. Gotowe!
Tort śmietankowo - truskawkowy
Dżem truskawkowy idealnie współgra z innymi składnikami użytymi do wykonania tortu.
Tort śmietankowo - truskawkowy
Masa śmietankowo galaretkowa z kawałkami truskawek ma bardzo efektowny smak.
Tort śmietankowo - truskawkowy
Galaretkę rozrabiamy tylko w szklance wody, jest ro znacznie mniej niż na opakowaniu, ale dzięki temu ładnie nam masa stężeje.
Tort śmietankowo - truskawkowy
Do pokrywania tortu bitą śmietaną nalepiej użyć szpatułki.

Tagi:

biszkopt