Sposób przygotowania:
Tort śmietankowo - truskawkowy
Biszkopt możemy kupić gotowy w sklepie, lub samodzielnie upiec (tą opcję polecam bardziej:)) Pierwszą warstwę biszkopta smarujemy dżemem truskawkowym. Drugą zaś warstwę pokrywamy masą galaretkowo - śmietankową: 330 ml śmietany ubijamy na sztywno, lekko słodząc cukrem pudrem pod koniec ubijania. Galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści, studzimy aż będzie letnia i wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy 2 śmietan fixy. Wszystko mieszamy, dodajemy pokrojone w kawałki truskawki. Masę odstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć, pokrywamy nią tort (najlepiej na ten czas założyć na biszkopt obręcz tortownicy). Tort wkładamy do lodówki, a gdy masa stężeje zupełnie (ok 30-60 minut) wyjmujemy tort, nakładamy górną warstwę i przystępujemy do końcowej dekoracji. Ubijamy na sztywno resztę bitej śmietany, dodajemy pozostałe 2 śmietan fixy oraz cukier puder (ilość wedle własnego uznania). Bitą śmietaną pokrywamy dokładnie cały tort. Wykonujemy dekoracje z truskawek. Gotowe!
marietta