goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Tortila z kurczakiem i warzywami z grila

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy pogoda nie dopisuje, poprawiam sobie humor właśnie takim smakołykiem z patelni grillowej.

Tortila z kurczakiem i warzywami z grila Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortila z kurczakiem i warzywami z grila

 

  • Na tortiile
  • 1,5 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • ciepła woda
  • Nadzienie
  • Filet z kurczaka
  • pieczarki
  • papryka
  • cebula
  • kapusta pekińska
  • olej
  • przyprawa do gyrosa

Sposób przygotowania:

Tortila z kurczakiem i warzywami z grila
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na około pół godziny. Filet z kurczaka kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Każdy smarujemy marynata powstałą z wymieszania przyprawy do gyrosa i oleju, układamy jeden na drugim i wstawiamy do lodówki na jak najdłuższy czas. Ciasto rozwałkujemy na cienko, wykrawamy z niego okrągłe placki i smażymy na suchej bardzo mocno nagrzanej patelni. Wkładamy do garnka lub miski i przykrywamy aby nam nie wyschły, powinny nawet lekko naparować. Przygotować warzywa: pieczarki pokroić w plasterki paprykę w większe kawałki a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa posmarować olejem i układać na bardzo gorącej patelni grillowej,aż pojawią się na nich ciemne paseczki. Ściągnąć i odłożyć w ciepłe miejsce. Następnie na patelnię kłaść filety i grillować około 8 minut. Kapustę pokroić w większe kawałki. Placki tortilla smarować ulubionym sosem, układać kapustę pekińską, warzywa ugrillowane oraz pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Zawijać w folię aluminiową aby łatwiej było trzymać.
Tortila z kurczakiem i warzywami z grila
Na suchej patelni smażymy cienkie placki
Tortila z kurczakiem i warzywami z grila
Warzywa smarujemy olejem aby nie były zbyt suche
Tortila z kurczakiem i warzywami z grila
Grillujemy warzywa aż pojawią się na nich ciemne paseczki
Tortila z kurczakiem i warzywami z grila
Fileta z kurczaka grillujemy i kroimy w paseczki