WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Tosty francuskie rolowane na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny deser na ciepło z patelni, a zarazem sposób na wykorzystanie w inny sposób niż tradycyjny pieczywa tostowego.

Tosty francuskie rolowane na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tosty francuskie rolowane na słodko

 

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 średniej wielkości banan
  • ok. 7-8 łyżeczek marmolady truskawkowej (ale takiej do smarowania, nie takiej twardej, ewentualnie może być dżem)
  • 1 jajko
  • ok. 100ml mleka
  • ok. 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • ok. 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tosty francuskie rolowane na słodko

ETAP 1:

Banana obrać i pokroić na kilkucentymetrowe słupki/ćwiartki. Każdą kromkę chleba tostowego kłaść na desce do krojenia i odkrawać skórki. Rozwałkować wałkiem każdą kromkę.

Rozwałkowaną kromkę smarować ok. 1 łyżeczką marmolady. Na brzegu tosta układać kawałek banana o długości mniej więcej takiej jak tost i zwijać tosta w rulonik.

W osobnej miseczce zmiksować jajko, mleko, mąkę i cukier waniliowy. Powinno wyjść ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego lub trochę rzadsze. Maczać w cieście tosty i smażyć na oleju.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Tosty francuskie rolowane na słodko
Tosty francuskie rolowane na słodko z patelni
Tosty francuskie rolowane na słodko
Tosty francuskie rolowane na słodko z patelni
Tosty francuskie rolowane na słodko
Tosty francuskie rolowane na słodko z patelni
Tosty francuskie rolowane na słodko
Tosty francuskie rolowane na słodko z patelni