mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pain perdu - tosty francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla mnie tosty francuskie to zdecydowanie smak dzieciństwa. Rumianie, mięciutkie kromki zajadaliśmy obficie posypane cukrem albo posmarowane dżemem.

Pain perdu - tosty francuskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pain perdu - tosty francuskie

 

  • 8 kromek czerstwego chleba lub chałki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka (jeśli pieczywo jest bardzo czerstwe, można dodać jeszcze 2 łyżki mleka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • do podania: miód, dżem, jogurt, świeże owoce - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pain perdu - tosty francuskie
Do przygotowania tostów lepiej użyć czerstwego pieczywa - pszenny chleb albo chałka będzie w sam raz. Do jajecznej mikstury można dodać startą skórkę pomarańczową, cynamon albo wanilię - dzięki temu tosty będą jeszcze smaczniejsze.

Jajka rozmącić z mlekiem i cukrem.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Kromki pieczywa zanurzać z obu stron w jajecznej miksturze, kłaść na patelnię, smażyć na rumiano z obu stron. Podawać od razu.

Smacznego!
Pain perdu - tosty francuskie
do tostów najlepiej pasuje pszenny chleb lub chałka, musi być czerstwy
Pain perdu - tosty francuskie
w miseczce rozmącić jajka, mleko i cukier
Pain perdu - tosty francuskie
kromki chleba maczać w jajecznej miksturze z obu stron
Pain perdu - tosty francuskie
smażyć na rumiano na niewielkiej ilości masła lub oleju