ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Pierogi szarlotkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chciałam zrobić szarlotkę. Usmażyłam jabłka i zmieniłam plany. Postanowiłam zrobić pierogi. Pierogi z jabłkami posypane złotym, trzcinowym cukrem i polane złotym, klarowanym masełkiem są wyjątkowe. Polecam.

Pierogi szarlotkowe

Składniki:

Pierogi szarlotkowe

 

 

 

  • cukier trzcinowy do posypania
  • masło klarowane do polania

Sposób przygotowania:

Pierogi szarlotkowe

ETAP 1:

Jabłka umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Można wcześniej obrać, ale nie koniecznie. Moje były ze skórką. Na patelni rozgrzać klarowane masło i dodać pokrojone jabłka. Dusić aż puszczą sok. Dodać cukier, cynamon i mieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać, aż cały sok zniknie. Wystudzić.


Do miseczki wsypać mąkę pszenną i pomieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać olej, mleko i szczyptę soli. Pomieszać i dodać gorącą wodę. Wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczka na ok. 15 min.

Podzielić ciasto na 4 części i wałkować placki. Wykrawać z placków kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać. Wkładać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować do wypłynięcia pierogów. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisku. Podzielić na porcje i każdą posypać trzcinowym cukrem i polać klarowanym masełkiem.

Smacznego.