Sposób przygotowania:
Drożdżowe placuszki z wiśniami i bananem
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić na jakieś 25 minut aby drożdże zaczęły pracować. Kiedy zaczyn będzie gotowy do miski wbić dwa jajka, dodać resztę mąki, cukru i wymieszać. Dodać zaczyn.
Wyrobić gęste ciasto. Jeśli będzie zbyt lejące dosypać trochę mąki. Wiśnie odsączyć z syropu i dodać do ciasta. Banana obrać i pokroić w plastry. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Odstawić jeszcze na chwilę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć niewielkie placuszki do złotego koloru z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem ze szklanką mleka.
Wyrobić gęste ciasto. Jeśli będzie zbyt lejące dosypać trochę mąki. Wiśnie odsączyć z syropu i dodać do ciasta. Banana obrać i pokroić w plastry. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Odstawić jeszcze na chwilę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć niewielkie placuszki do złotego koloru z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem ze szklanką mleka.