pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Drożdżowe placuszki z wiśniami i bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne placuszki idealne na podwieczorek. Świetnie sprawdzą się też na kolację lub śniadanie. Wspaniale smakują ze szklanką mleka. Można podawać posypane cukrem pudrem.

Drożdżowe placuszki z wiśniami i bananem

Składniki:

Drożdżowe placuszki z wiśniami i bananem

Drożdżowe placuszki z owocami

Sposób przygotowania:

Drożdżowe placuszki z wiśniami i bananem
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić na jakieś 25 minut aby drożdże zaczęły pracować. Kiedy zaczyn będzie gotowy do miski wbić dwa jajka, dodać resztę mąki, cukru i wymieszać. Dodać zaczyn.

Wyrobić gęste ciasto. Jeśli będzie zbyt lejące dosypać trochę mąki. Wiśnie odsączyć z syropu i dodać do ciasta. Banana obrać i pokroić w plastry. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Odstawić jeszcze na chwilę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć niewielkie placuszki do złotego koloru z obu stron.

Podawać posypane cukrem pudrem ze szklanką mleka. 

Tagi:

placki dania