Sposób przygotowania:
Zakręcone cynamonowe rabarbarkiETAP 1
RABARBAR:
Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy na kawałki około 7 mm. Pokrojony zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut by puścił sok.
ETAP 2
CIASTO:
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostałe letnie mleko, pozostały cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Przygotowane przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (około 1 godzina).
ETAP 3
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto rolujemy jak roladę.
ETAP 4
Uformowaną kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Placuszki układamy w odstępach na przygotowanej blaszce.
ETAP 5
W miejsce cynamonowego zwoju wtykamy kawałki rabarbaru. Całość smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i odstawiamy do podrośnięcia.
Drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180 °C.
Magdalena88
niezły kąsek