jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zakręcone cynamonowe rabarbarki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Drożdżówki smakują pysznie! Połączenie ciasta drożdżowego z rabarbarem można powiedzieć, że jest jednym z oznak wiosny w mojej kuchni:). W tym roku bułeczki dodatkowo pachną cynamonowo!

Zakręcone cynamonowe rabarbarki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zakręcone cynamonowe rabarbarki

CIASTO

DODATKOWO:

  • Cynamon do posypania,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki cukru kryształu do zasypania rabarbaru,
  • 1 duże jajko do smarowania ,
  • cukier perlisty do posypania,
  • 4 łodygi rabarbaru

Sposób przygotowania:

Zakręcone cynamonowe rabarbarki

ETAP 1

Zakręcone cynamonowe rabarbarki
Pokrojony rabarbar oprószamy cukrem

RABARBAR:
Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy na kawałki około 7 mm. Pokrojony zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut by puścił sok.

ETAP 2

Zakręcone cynamonowe rabarbarki
Ciasto , które odchodzi od ręki pozostawiamy do wyrośnięcia

CIASTO:
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostałe letnie mleko, pozostały cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Przygotowane przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (około 1 godzina).

ETAP 3

Zakręcone cynamonowe rabarbarki
Rozwałkowane ciasto posypujemy cynamonem

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto rolujemy jak roladę.

ETAP 4

Zakręcone cynamonowe rabarbarki
uformowane placuszki wykładamy na blaszkę

Uformowaną kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Placuszki układamy w odstępach na przygotowanej blaszce.

ETAP 5

Zakręcone cynamonowe rabarbarki
W cynamonowe zwoje układamy rabarbar

W miejsce cynamonowego zwoju wtykamy kawałki rabarbaru. Całość smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i odstawiamy do podrośnięcia.
Drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180 °C.